Life Style

Meer halen uit het gsm-abonnement: dataverbruik in het oog houden

Bij veel gsm-abonnementen is het toegestaan om zoveel te bellen en te sms’en als je wil, hoewel er zeker nog uitzonderingen zijn. Hoe dan ook bellen en sms’en we minder en ligt de focus steeds vaker bij internetten en data. Via apps als WhatsApp kan je per slot van rekening ook bellen en berichtjes verzenden. Hoe zorg je ervoor dat je het meeste haalt uit je datapakket en hoe behoud je de controle? We leggen het uit.

Bepaalde apps verbruiken veel data

Sommige apps verbruiken beduidend meer of minder data. Een mailtje openen (zonder afbeeldingen of foto’s) neemt bijvoorbeeld een hapje van 0,01 MB uit het datapakket. Dat voel je eigenlijk niet. Een WhatsApp-bericht met een afbeelding verzenden, kost dan weer 0,1 MB. Dat is nauwelijks merkbaar. En even Facebook checken verbruikt zo’n 1 tot 3 MB. Dat valt allemaal bijzonder goed mee. Vooral wanneer je filmpjes bekijkt, neemt het dataverbruik snel toe. YouTube-filmpjes in HD-kwaliteit bekijken, kost je al snel tientallen MB’s per minuut. Dit blijven uiteraard schattingen, maar het toont aan dat je vooral met het bekijken van video’s erg zuinig moet omspringen. Dat doe je bij voorkeur via een draadloze wifiverbinding.

Dataverbruik: focus op controle en inzicht

Houd er rekening mee dat buiten de databundel gaan vaak erg duur is. Veelal is het goedkoper om gewoon voor een ruimere databundel te kiezen. Daarvoor is het natuurlijk erg belangrijk dat je goed weet hoeveel data jij in werkelijkheid verbruikt, want een te ruim pakket is ook niet goed. De meeste providers bieden tools om inzicht te krijgen in je dataverbruik, zodat je zelf kan nagaan hoeveel data je op welk moment verbruikt. Hierdoor kan je ook zelf het een en ander nagaan. Je ziet bovendien meteen hoeveel resterende data je nog hebt. Sommige providers bieden zelfs de mogelijkheid om MB’s te delen als verschillende mensen binnen hetzelfde gezin er een abonnement hebben. Voor iPhone en Android is er dan weer de mogelijkheid om via de instellingen van je apparaat je gegevensverbruik te checken. Ook daar vind je waardevolle inzichten.

Goed nadenken over het gsm-abonnement

Goed nadenken over het gsm-abonnement

Het probleem is dat veel providers standaardpakketten aanbieden die niet altijd even goed aansluiten bij de behoeften. Daarom is het GSM-abonnement van Youfone een bijzonder goed alternatief. Dit abonnement kan je namelijk volledig zelf samenstellen. Aanvullend kan je er ook een datalimiet instellen, zodat je nooit onopgemerkt te veel data verbruikt en een hoge afrekening krijgt. Als je geen datalimiet instelt, betaal je er 5 eurocent per MB buiten de bundel.

Ook dat laatste is iets om op te letten als je gsm-abonnementen vergelijkt, want het tarief voor MB’s buiten de bundel kan soms dubbel zo hoog liggen dan dat van Youfone. Er bestaan ten slotte ook unlimited-abonnementen. Deze abonnementen zijn over het algemeen erg duur en bovendien is unlimited vaak heel relatief. Veelal geldt er alsnog een bovengrens. Bij een overschrijding van deze grens wordt de surfsnelheid drastisch verlaagd. Bovendien geldt unlimited vaak niet in het buitenland.

Laat meer zien
Back to top button