Life Style

Elektronisch betalen: een overzicht van beschikbare opties

Sinds 1 juli 2022 dienen alle ondernemers die met consumenten te maken hebben ten minste één elektronisch betaalmiddel te accepteren. Dit bovenop de verplichting om ook contant geld te aanvaarden. Als ondernemer kan je je afvragen welke betaaloplossing het beste bij jouw bedrijf past. Hieronder bespreken we enkele populaire elektronische betaalmethoden die je kunt overwegen en waarmee je aan de wettelijke verplichting voldoet.

Opgelet: sommige betaalmethoden volstaan niet

Het is toegestaan om betalingen met cryptomunten te aanvaarden, maar dit volstaat echter niet om aan de geldende regelgeving te voldoen. Sommige betaalterminals aanvaarden naast de klassieke bank- en kredietkaarten ook maaltijdcheques en geschenkbonnen. Het is zeker een voordeel om te kiezen voor zo’n betaalterminal, maar weet dat ook het aanvaarden van elektronische maaltijd-, eco- of consumptiecheques niet volstaat om aan de genoemde verplichting te voldoen. Het is uiteraard wel toegestaan om ze, bovenop contant geld en een andere elektronische betaalmethode, te aanvaarden. Hieronder zijn de toegestane elektronische betaalmethoden weergegeven.

Bankkaarten: de klassieke optie

Bankkaarten zijn al jaren een vertrouwde en veelgebruikte manier van betalen. Het gaat om een veilige en betrouwbare betaalmethode, zowel voor jou als voor jouw klanten. In België is dit veruit de populairste oplossing. Om bankkaartbetalingen te accepteren, dien je over een betaalterminal te beschikken. Je kunt een (mobiele) betaalterminal kopen of huren. Met een betaalterminal kun je de veelgebruikte debet- en kredietkaarten accepteren. Betaalterminals zijn er in vaste en draagbare varianten. De betaalterminal kan werken via wifi, via 4G of via de telefoonlijn. Er zijn met andere woorden veel mogelijkheden, waardoor er altijd een geschikte oplossing te vinden is. Weet wel dat ook de kosten sterk kunnen verschillen. Daarom is het belangrijk om je goed te informeren en de verschillende mogelijkheden te overwegen.

Mobiele betalingen: betalen met de smartphone

Mobiele betalingen: betalen met de smartphone

Met de opkomst van smartphones en smartwatches is mobiel betalen steeds populairder geworden. Apps zoals Payconiq en Apple Pay bieden klanten de mogelijkheid om eenvoudig en contactloos te betalen met hun mobiele apparaten. Voor Payconiq hoef je zelfs niks aan te schaffen, het tonen van een QR-code volstaat. De klant kan dan gewoon met de eigen smartphone betalen. Dit is meteen ook het nadeel: de consument dient wel over een smartphone en (mobiel) internet te beschikken om de betaling ook daadwerkelijk te kunnen uitvoeren.

Online betalingen uitvoeren

Klanten kunnen ook betalen door middel van een overschrijving of kunnen gebruikmaken van betaalplatforms, bijvoorbeeld PayPal. Deze betaaloplossingen zijn met name voor webshops geschikt. Ze zijn veilig en gebruiksvriendelijk, en zorgen voor een naadloze ervaring n. Voor fysieke winkels is op deze manier betalen een stuk omslachtiger. Een betaalterminal is een veel handigere oplossing.

Laat meer zien
Back to top button