BusinessTips

Waarom een onderneming oprichten als je er ook een kunt overnemen?

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in een eigen onderneming. Daarbij denken velen meteen aan het opbouwen van een onderneming vanaf nul, terwijl het overnemen van een bestaande onderneming vaak interessanter is. Het starten van een onderneming brengt namelijk veel risico’s met zich mee. In de beginfase is het belangrijk om veel te investeren, maar er zijn geen garanties dat het bedrijf uiteindelijk succesvol zal worden. Bij het overnemen van een onderneming is er al sprake van bestaande netwerken, klanten en leveranciers. En vooral: van een concept dat reeds bewezen heeft winstgevend te (kunnen) zijn.

Voordelen van een onderneming overnemen

Het overnemen van een onderneming biedt talloze voordelen in vergelijking met het vanaf nul starten van een eigen bedrijf. Zo heeft een bestaande onderneming al een bewezen track record op het gebied van winstgevendheid en heeft het reeds bestaande klanten en leveranciers. Bovendien is het vaak gemakkelijker om financiering te verkrijgen voor het overnemen van een winstgevende onderneming dan voor het starten van een nieuwe onderneming die nog alles te bewijzen heeft.

Een bestaande onderneming overnemen

Een bestaand bedrijf overnemen, kan op verschillende manieren. Het is belangrijk om te beginnen met het bepalen van het type onderneming dat je wilt overnemen. Vervolgens is het van belang om te bepalen wat de maximale prijs is die je bereid bent te betalen voor de onderneming. Er zijn verschillende methoden om een bedrijf te waarderen, gaande van de DCF-methode tot de zogeheten multiples. Voor de waardebepaling kan je ook een beroep doen op een financieel expert. Hoe het overnemen van een onderneming vervolgens verloopt, is afhankelijk van verschillende factoren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door middel van een aandelentransactie (de zogeheten share deal) of een activa-passivatransactie. Dit is afhankelijk van de ondernemingsvorm. Een interessante manier om een over te nemen bedrijf te vinden, is door platforms voor bedrijfsovernames te raadplegen.

Een bestaande onderneming overnemen

Of toch een bedrijf vanaf nul starten?

Er zijn tot slot situaties waarin het starten van een nieuw bedrijf alsnog interessanter kan zijn dan het overnemen van een bestaand bedrijf. Dit is met name het geval als er sprake is van een innovatief idee of een compleet nieuwe markt. In deze situaties kan het logischerwijs lastig zijn om een bestaand bedrijf te vinden dat al actief is in deze markt en dat past bij de visie van de ondernemer. Bovendien kan het opbouwen van een bedrijf vanaf nul meer vrijheid bieden om de onderneming naar de wensen van de ondernemer vorm te geven. Houd er wel rekening mee dat het veel tijd, energie en geld kan kosten voordat een vanaf nul gestart bedrijf überhaupt winstgevend is. Je dient bovendien al snel een beroep te doen op risicokapitaalverschaffers die hier flinke voorwaarden aan verbinden, zoals inspraak in de besluitvorming. Deze kapitaalverschaffers zullen uiteindelijk ook hun aandeel verkopen eenmaal het bedrijf winstgevend is.

Laat meer zien
Back to top button