JuridischLife StyleTips

Welke arbo-eisen zijn van toepassing op jouw werkplek?

In de Arbowet zijn een aantal arbo-eisen vastgelegd die bijdragen aan de gezondheid van alle werknemers. De basis van arboregels moeten ervoor zorgen dat werknemers op een gezonde en veilige manier kunnen werken en hierbij voldoende bewegingsvrijheid krijgen. Ben je benieuwd of jouw werkplek aan de arbo-eisen voldoet? Lees dan snel deze blog van SKEPP!

De Arbowet is van toepassing op werknemers die langer dan 2 uur per dag gebruik maken van hun werkplek. Naast de werkplek moet er ook voldoende beweegruimte zijn per persoon. Hoeveel vierkante meter heb je daardoor nodig per medewerker? Dit is minimaal 4 vierkante meter. Ook moet er ruimte zijn voor een plat beeldscherm van 1 vierkante meter.

Het bureau en de bureaustoel

Om te voldoen aan de Arbowet moet een bureau verstelbaar zijn. Zo kan de hoogte van het bureau afgesteld worden op het lichaam van de medewerker. Gemiddeld variërt de hoogte van een bureau tussen de 62 en 86 centimeter. Is de hoogte niet verstelbaar, dan moet het bureau tussen de 73 en 77 centimer zijn. Daarnaast zijn de richtlijn voor het werkblad: minimaal 120 centimeter breed en 80 centimeter diep.

Naast het bureau is een ergonomische bureaustoel ook belangrijk. De bureaustoel moet met minimaal 5 punten op de vloer staan. Daarnaast is het van belang dat de zitting, rugleuning en armsteunen verstelbaar zijn. Stel je zithoogte in tussen de 39 en 51 centimeter en de armsteunen mogen variëren tussen de 20 en 27 centimeter. Voldoet jouw kantoormeubilair aan de arbo-eisen?

Kantoormeubilair

Overige aspecten voor jouw werkplek

De arbo-eisen voor jouw werkplek gaan verder dan alleen je kantoormeubilair. Zo moet er ook rekening worden gehouden met voldoende daglicht, de juisite temperatuur op kantoor en het beperken van risico’s rondom elektriciteit.

Zorg dat werkplekken met de kijkrichting parallel aan het raam zijn in verband met de licht inval. Daarnaast is de ideale temperatuur op kantoor tussen de 23 en 26 graden. Ligt de temperatuur hieronder of hierboven, dan moet er wat aan gedaan worden. Als laatst is het belangrijk om op te passen met elektriciteit. Risico’s kunnen voorkomen worden door een goede kabelmanagement.

Is jouw werkplek arbo-proof?

Houd rekening met bovenstaande aspecten als je wilt voldoen aan de arbo-eisen bij het creëren van een werkplek. Wil je meer informatie over het geschikte kantoormeubilair? Neem dan gratis en vrijblijvend contact op met de kantoorexperts van SKEPP. Zij zullen je adviseren bij het creëren van een geschikte werkplek.

Laat meer zien
Back to top button