Ondernemen

Eenmanszaak oprichten? Dit moet je allemaal regelen

Velen die starten als ondernemer, kiezen voor een eenmanszaak. Dat hoeft niet te verbazen, want een eenmanszaak richt je snel, goedkoop en eenvoudig op. In de praktijk kan het zelfs volledig online. Wat je moet doen om een eenmanszaak op te richten? Gewoon even onderstaand stappenplan volgen!

# 1. Basiskennis bewijzen

Om te starten als ondernemer moest je in het verleden basiskennis bedrijfsbeheer voorleggen. Dat is sinds 1 september 2018 niet langer verplicht in Vlaanderen. In Vlaanderen kan je ook zonder attest bedrijfsbeheer starten als ondernemer. In Brussel en Wallonië kan je dan weer enkel starten als ondernemer als je zo’n attest bedrijfsbeheer kan voorleggen, tenzij je het juiste diploma op zak hebt. Houd er bovendien rekening mee dat sommige activiteiten ook eigen diplomavoorwaarden opleggen. Ook dan moet je natuurlijk kunnen bewijzen dat je aan dergelijke voorwaarden voldoet.

# 2. Een bankrekening openen

Binnen een eenmanszaak is er geen onderscheid tussen het privévermogen en je zakelijk vermogen. Toch moet je voor je eenmanszaak een aparte bankrekening gebruiken. Dat maakt het voor de fiscus makkelijker om de transacties te controleren en bovendien hoef je je persoonlijke uitgaven dan niet open en bloot voor te leggen. Je dient al vooraf je bankrekening te openen, omdat je je zakelijk rekeningnummer meteen aan de Administratie moet doorgeven.

In principe volstaat een klassieke (gratis) zichtrekening bij een Belgische bank. Wel is het zo dat veel banken aangeven dat je zo’n gratis zichtrekening niet zakelijk mag gebruiken. Wil je starten als ondernemer, dan ben je bijna gedwongen om te kiezen voor een zakelijke bankrekening. En zo’n zakelijke bankrekening kent natuurlijk hogere kosten, maar biedt anderzijds extra mogelijkheden zoals automatische koppelingen met je boekhoudsoftware. Bij de meeste banken kan je je zakelijke bankrekening volledig online openen. Een zakelijke bankrekening kost ongeveer 30 euro per jaar.

# 3. Je ondernemingsnummer aanvragen

Je kan pas starten als ondernemer wanneer je over een ondernemingsnummer beschikt. En om een ondernemingsnummer te ontvangen, moet je je inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Het is in België niet mogelijk om je zelf bij de KBO in te schrijven. Wil je starten als ondernemer, dan ben je dus verplicht om bij een van de erkende ondernemingsloketten aan te kloppen. Zij verzorgen vervolgens de inschrijving in de KBO.

Het tarief wordt wel door de overheid vastgelegd. Het tarief voor de inschrijving van een handelsonderneming bedraagt 88,50 euro per vestigingseenheid (2019). Hiervoor moet je een aantal gegevens aan het ondernemingsloket doorgeven:

  • Je rijksregisternummer
  • Je zakelijk bankrekeningnummer
  • De naam van je zaak
  • Een lijst van je hoofdactiviteiten en andere activiteiten
  • De startdatum
  • Het adres van je vestiging

Je kan daarvoor fysiek naar het ondernemingsloket stappen om alles in orde te maken, maar ook hier geldt dat het tegenwoordig perfect online kan.

# 4. Registreren van het btw-nummer

Om te starten als ondernemer, moet je een btw-nummer hebben. Het btw-nummer heb je nodig om facturen uit te kunnen schrijven en te kunnen ontvangen. Dit btw-nummer bestaat uit je ondernemingsnummer, voorafgegaan door landcode ‘BE’. De meeste ondernemingsloketten stellen meteen voor om de aanvraag van je btw-nummer ook in orde te maken, uiteraard tegen betaling. De kostprijs daarvoor bedraagt al snel zo’n 65 euro. Zelf je btw-nummer aanvragen is daarentegen ook mogelijk, in tegenstelling tot wat velen denken.

Hiervoor moet je een formulier 604 A invullen en bezorgen bij het bevoegde btw-controlekantoor. Dit is het btw-controlekantoor voor het gebied waarin je gedomicilieerd bent. Je hoeft daarvoor niet langs te gaan op het btw-controlekantoor, maar je kan het ingevulde formulier ook gewoon per post bezorgen. Het formulier download je via MyMinFin.be.

Het invullen van het formulier 604 A spreekt eigenlijk voor zich. Wil je van de btw-vrijstellingsregeling genieten? Vergeet dan niet om dat even aan te geven op het formulier.

# 5. Aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds

Als zelfstandige moet je, ten laatste de dag voor de dag van je start, aangesloten zijn bij een sociaal verzekeringsfonds. En vervolgens moet je sociale bijdragen betalen in ruil voor sociale bescherming. De meeste ondernemingsloketten zijn ook sociale verzekeringsfondsen en zullen zich andermaal opdringen, maar dat hoeft eveneens geen verplichting te zijn.

Wel is het zo dat de te betalen sociale bijdragen wettelijk vastliggen. Er zijn dus maar weinig verschillen tussen de verschillende sociale verzekeringsfondsen, buiten dan de werkingskosten die ze aanrekenen. Op jaarbasis gaat het vaak om een verschil van slechts enkele euro’s, maar volledigheidshalve geef ik het toch even aan: Acerta en Xerius zijn de goedkoopste sociale verzekeringsfondsen. Bij alle twee kan je je gewoon online aansluiten.

Heb je dat gedaan? Dan kan je nu ook echt starten als ondernemer.

Laat meer zien
Back to top button