OndernemenTips

ELIX gaat van start met dynamische, zakelijke energiecontracten

In Nederland is een nieuwe energieleverancier van start gegaan: ELIX. ELIX biedt zakelijke energiecontracten aan en is al langer een gewaardeerde energiespecialist. Momenteel focust ELIX enkel op de zakelijke markt in Nederland. Het gaat dan om verbruikers die enkel zakelijke energie afnemen, dus niet om zelfstandigen met een thuiskantoor die de energie zowel zakelijk als privé gebruiken. Bovendien beperkt men zich vooralsnog tot de Nederlandse energiemarkt.

Dynamische energietarieven versus variabele energietarieven

Volgens de informatie op de website van ELIX (www.elix.nl) focust deze nieuwe energieleverancier op dynamische tarieven waarbij het energietarief voortdurend wijzigt, afhankelijk van de marktsituatie. Dit is niet geheel te vergelijken met de variabele energietarieven die wij kennen van de Belgische consumentenmarkt.

De variabele prijs in ons land wijzigt namelijk niet voortdurend, maar wordt maandelijks vastgeklikt. Je voelt de marktschommelingen dus minder sterk dan bij de dynamische energietarieven. Bovendien betaal je als consument met variabele tarieven niet op basis van wat je wanneer verbruikt. In de plaats daarvan wordt er gewerkt met verbruiksgrafieken op basis van het gemiddelde verbruikspatroon doorheen het jaar, waarbij het verbruik in de winter piekt en in de zomer een dieptepunt bereikt. Dat wil zeggen dat de hogere tarieven van de wintermaanden zwaarder doorwegen, ook als je in de praktijk minder verbruikt tijdens deze maanden. Dat is bij de dynamische tarieven van ELIX niet het geval. Bij de dynamische energietarieven wijzigen de prijzen voortdurend en betaal je op basis van wat je op een bepaald moment verbruikt.

Goed voor bedrijven en de energiemarkt

Goed voor bedrijven en de energiemarkt

De dynamische energietarieven van ELIX bieden verschillende voordelen. In combinatie met goed energiemanagement kan het namelijk een flinke besparing opleveren, want bedrijven verbruiken dan vooral wanneer de energie goedkoop of zelfs gratis is. Ze kunnen op de voordelige momenten zelfs energie tanken door gebruik te maken van energieopslag, waarna ze de goedkoop ingekochte energie verbruiken wanneer de energietarieven hoog liggen. Dergelijke dynamische tarieven zijn echter niet alleen interessant voor bedrijven, maar voor iedereen. Het helpt namelijk het energieverbruik af te vlakken.

Momenteel zijn er gedurende de dag nog steeds pieken en dalen in het verbruikspatroon op te merken. Dat probeert men in België te ontmoedigen door middel van het capaciteitstarief. De pieken zijn namelijk niet zo gemakkelijk op te vangen met groene energie, waardoor men vaak extra gas moet verbranden. Dat zorgt voor dure en vervuilende energie. Willen we verduurzamen? Dan moeten de pieken weg en daar kunnen dynamische tarieven bij helpen. Tegelijkertijd laten we het dure gas links liggen, waardoor er ruimte ontstaat voor lagere energietarieven.

Meer dan alleen een energieleverancier

Het concept van ELIX kent met andere woorden veel voordelen en het hoeft niet te verbazen dat het bedrijf dit alles koppelt aan allerlei andere diensten op het gebied van energiemanagement en verduurzaming. Bijzonder is ook dat het bedrijf helemaal geen opslag berekent bovenop de kWh-prijs, maar in de plaats daarvan werkt met een vaste vergoeding. Hierdoor heeft ELIX er helemaal geen belang bij dat bedrijven meer energie verbruiken, waardoor het verduurzaming kan promoten zonder in het eigen vel te snijden.

Laat meer zien
Back to top button