Business

Tips voor succesvol ondernemen

Er zit een ondernemer in elk van ons. Als het kriebelt om te starten, maar je nog geen ervaring hebt in het ondernemerschap, zijn de eerste stappen naar een eigen zaak behoorlijk spannend. Met deze tips sta je straks sterker, zelfzekerder in je schoenen en kan je jezelf een startende entrepreneur noemen. Ready? 

Wat houdt je tegen? 

Geen stabiel inkomen, onduidelijke werkuren, de administratieve rompslomp en de angst voor het onbekende … Het is maar een greep uit de zaken die je kunnen weerhouden om de stap naar het zelfstandige leven te zetten. Dat is natuurlijk buiten dit artikel gerekend! Met een positieve ingesteldheid, en go-getter mentaliteit en de wil om oplossingen te vinden voor de obstakels waarmee je maken krijgt, houdt niets je tegen om een succesvol ondernemer te worden. 

Laat je informeren

Geen enkele starter begon zonder een goed netwerk. Bouw een pool van mensen om je heen die je kunnen helpen bij al je startersvragen. Hou je vast, want het zullen er veel zijn. Hoe beter je geïnformeerd bent, des te betere keuzes je zal kunnen maken. Weten waar je terecht kan om je te laten begeleiden geeft je zekerheid op momenten dat je het even niet meer weet en het biedt houvast. Het meeste leer je van de oude rotten in het vak. Luister naar hun verhalen en aandachtspunten om niet dezelfde fouten te maken. Ze kunnen je helpen bij strategische vraagstukken, maar ook bij meer specifieke vragen zoals welke betaalprovider je best kiest als starter. Een stabiel netwerk opbouwen kan ook bij organisaties zoals Acerta of UNIZO die regelmatig netwerkevents houden voor startende ondernemers, maar je kan je ook aansluiten bij organisaties als Alphavrouwen of Starterslabo waar je terecht kan voor hulp bij het uitbouwen van jouw ondernemersidee. 

Klanten voor je winnen 

Klanten voor je winnen

Zo’n stabiel netwerk is overigens niet alleen interessant om uit te leren. Hoe meer mensen weet hebben van jouw business, hoe meer klanten hun weg naar jou zullen vinden en hoe meer de betalingen via de favoriete app Payconiq online binnenstromen. Klanten vergaren is – naast het opstarten van je zaak – het belangrijkste punt als je net begint. Er moet namelijk geld in het laatje komen om je bestaan te verzekeren en de eerste maanden door te komen. Je kan financiële steun proberen te winnen. Investeerders aanspreken kan ook een aandachtspunt zijn. 

Laat meer zien
Back to top button