Life Style

Verplicht investeren in laadpalen

Het aantal elektrische auto’s in ons land blijft flink toenemen, maar het aantal laadpalen kan de groei nog niet bijhouden. Om dit probleem op te lossen heeft de Vlaamse overheid sinds maart 2021 verschillende regels ingevoerd voor bedrijven. Deze moeten ervoor zorgen dat er meer geïnvesteerd wordt in laadoplossingen. In deze blog vertellen we je wat je daarover moet weten.

Verplichte laadpaal bij verbouwing en nieuwbouw

Ga je een nieuw bedrijfspand bouwen of een bestaand pand ingrijpend verbouwen? Dan moet er volgens de nieuwe regels van de Vlaamse overheid verplicht een elektrische laadpaal worden geïnstalleerd. Dit kan bijvoorbeeld via 50five.com E-mobility. Wanneer dit niet wordt opgenomen in het (ver)bouwplan, dan zal er ook geen omgevingsvergunning worden gegeven. Op deze manier moet het laadnetwerk in België uitgebreid worden, zodat het aantrekkelijker wordt om elektrisch te rijden.

Meer dan 10 parkeerplaatsen?

Heeft jouw onderneming meer dan tien parkeerplaatsen? Dan moeten er verplicht twee laadpalen geplaatst worden. Ook moet er gedacht worden ook toekomstige laadpaal voorziening: er moeten leidingen, bekabeling en elektrische installatie worden aangelegd voor minimaal vier laadpalen. Dit moet ervoor zorgen dat ook in de toekomst de stijging aan elektrische auto’s bijgehouden kan worden.

Meer dan 10 parkeerplaatsen

Voorkom boetes

Houd je je niet aan deze nieuwe regels? Dan staan daar flinke boetes op. Ontbreekt er een laadpunt? Dan kost dit je bijvoorbeeld zo’n 2000 euro. En is een parkeerplaats niet goed voorbereid op een potentieel laadpunt? Dan kost het je 1000 euro. Het is daarom verstandig om je goed te verdiepen in deze regels en ervoor te zorgen dat je onderneming klaar is voor de toekomst. Uiteindelijk is elektrisch rijden de toekomst en je wil voorkomen dat je straks achter de feiten aanloopt.

Investeren in laadpalen

Wanneer je in een of meerdere laadpalen investeert doe je dit natuurlijk niet alleen om boetes te voorkomen. Het is daarnaast een goede manier om een steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Dit zorgt op z’n beurt weer voor een positiever imago, omdat steeds meer mensen waarde hechten aan duurzaamheid. Ook is het een stukje extra service die je kunt bieden aan klanten, werknemers of bezoekers. In sommige gevallen kan het zelfs zorgen voor extra klanten, doordat steeds meer mensen elektrisch rijden en kiezen voor bedrijven waar ze hun auto kunnen opladen.
Wil je een laadpaal thuis installeren? Zorg er dan voor dat je kiest voor deskundige installatie. Dan weet je zeker dat de installatie veilig verloopt en dat de laadpaal ook veilig is om te gebruiken.

Laat meer zien
Back to top button