Finance

Een korte introductie tot de wereld van het online boekhouden

Cijfers van de VDAB tonen aan dat de initiatie-opleiding boekhouden ongelofelijk populair is. Het blijft er dan ook de populairste digitale cursus. Steeds meer ondernemers beseffen dat ze met een goede basiskennis en een online boekhoudprogramma perfect zelf hun administratie in orde kunnen maken. We duiken in de wondere wereld van het online boekhouden.

Gebruiksvriendelijk en eenvoudig

Boekhoudprogramma’s zijn er in ieder geval alleen maar toegankelijker op geworden. Het is echt niet meer nodig om zelf grootboekrekeningen in te geven. In de praktijk volstaat het om via invulschermen een aantal details door te geven. Vanuit het boekhoudprogramma maak je bijvoorbeeld een verkoopfactuur aan en deze wordt vervolgens automatisch geboekt. Koppelingen met de bankomgeving helpen dan weer om de betalingen automatisch te verwerken en via tools als Scan & Herken kan je zelfs facturen van leveranciers automatisch in de boekhouding verwerken. Een genie hoef je daar niet (meer) voor te zijn.

Basiskennis blijft aangewezen

Zelf online boekhouden heeft natuurlijk een aantal belangrijke voordelen. Het gaat dan niet alleen om het besparen op een dure boekhouder, maar zo sta je zelf ook dichter bij de cijfertjes. Ondernemers die zelf hun boekhouding regelen, hebben een beter zicht op wat er allemaal gaande is en in welke mate ze kunnen investeren, prijzen moeten aanpassen enzovoort. Het komt de bedrijfsvoering alleen maar ten goede.

Dat mensen een initiatiecursus volgen, blijft uiteraard wel een goede zaak. Online boekhouden mag dan wel heel eenvoudig zijn en een aantal automatische controles helpen fouten te voorkomen, toch is het uiteraard een meerwaarde als een ondernemer een basispakketje met kennis van de boekhoudkundige mechanismes op zak heeft. Zelfs bij het enkel boekhouden is dat relevant.

Vroeger werd dit opgelost door het verplichte attest bedrijfsbeheer. Dit attest is echter afgeschaft, maar initiatie-boekhoudcursussen vormen zeker een goed alternatief.

Aanbieders van boekhoudsoftware investeren in ondersteuning

Gelukkig zie je dat steeds meer aanbieders van boekhoudsoftware ook zelf inzetten op kennisplatformen en hulplijnen die helpen bij de moeilijkere boekingen. In Nederland, waar het ondernemerschap al langer laagdrempelig toegankelijk is, staan ze daar verder in. Een goed voorbeeld daarvan is de online boekhoudsoftwareleverancier Rompslomp. Daar beschik je echt over een uitgebreide kennisbank en kan je altijd het supportteam contacteren bij vragen. Ook Belgische aanbieders van boekhoudsoftware volgen steeds vaker het goede voorbeeld.

Online boekhouden met je boekhouder

Natuurlijk wil dat nog niet zeggen dat je bij online boekhouden echt alles zelf moet doen. Zelfs met een goede basiskennis kan je voor heel ingewikkelde transacties komen te staan die evenmin aan bod komen bij een initiatiecursus. Denk maar aan het ondernemen met bitcoins, het oprichten van een thuiskantoor of aan de boekhoudkundige gevolgen van een terugroepactie. Daarom kiezen veel ondernemers ervoor om toch samen te blijven werken met een boekhouder.

Er zijn dan ook boekhouders die een gulden middenweg inslaan. Hierbij voer jij gewoon zelf je boekhouding via een online boekhoudprogramma en voert de boekhouder enkel een controle uit. Nadien zal de boekhouder de nodige aangiftes doen en uiteraard blijft hij beschikbaar voor vragen.

Het voordeel hiervan is dat dit flink goedkoper is dan alles uitbesteden, je geen risico op boetes loopt, je altijd een aanspreekpunt hebt en je tegelijkertijd toch dicht bij je boekhouding blijft staan. Het nadeel is dan weer dat je vaak afhankelijk bent van het systeem waar de boekhouder mee werkt. Hierdoor heb je niet altijd het beste of goedkoopste online boekhoudprogramma te pakken. Bovendien bieden niet alle boekhoudpakketten zo’n samenwerkingsmogelijkheden aan.

Laat meer zien
Back to top button