Dit moet je allemaal weten over verlichting op de werkplek
Bij het voorzien van verlichting op de werkplek denk je natuurlijk aan het esthetische en is het net zo fijn als je logo op de muur netjes wordt uitgelicht. En allicht denk je ook aan je energierekening en kies je voor milieuvriendelijke ledverlichting. Dat is allemaal geen slecht idee, maar bij het opstellen van een lichtplan moet er ook aandacht gaan naar het personeel. Zij hebben het licht per slot van rekening broodnodig om te functioneren, terwijl een slechte verlichting ergonomische risico’s inhoudt en zelfs arbeidsongevallen kan veroorzaken. We leggen het een en ander voor je uit.
Verlichtingssterkte afstemmen op de activiteiten
In de eerste plaats moet er aandacht gaan naar een passende verlichtingssterkte. De verlichtingssterkte wordt uitgedrukt in lux. Hoe hoger de verlichtingssterkte is, hoe duidelijker objecten, gezichten en teksten zichtbaar zijn. Een hoge verlichtingssterkte kan anderzijds verblindend en hinderlijk zijn. Daarom moet je de verlichtingssterkte maximaal aanpassen aan de werkzaamheden.
Een voldoende hoge verlichtingssterkte is in ieder geval noodzakelijk wanneer er gevaar dreigt. Daarom moet de verlichtingssterkte ook hoger liggen wanneer er bijvoorbeeld met machines wordt gewerkt. Hetzelfde geldt ook bij een verhoogje, waar je bijvoorbeeld twee spotjes plaatst, of in een trappenhal. Hier is het belangrijk dat alles goed zichtbaar is want zo voorkom je ongevallen.
Anticiperen op aftakelende lampen
Houd altijd rekening met de praktijkverlichtingssterkte. Dit wil zeggen dat je de verlichtingssterkte meet op het werkoppervlak, maar er ook rekening mee houdt dat lampen minder licht geven naarmate ze ouder worden. Hierdoor moet je lampen vaak voortijdig vervangen. Een oplossing is werken met een dimmer. Ook kan je een oprolbare hanglamp kopen. De hanglampen van Move Me, waarbij de lamp bijvoorbeeld lager hangt tijdens het tekenen en hoger bij computerwerk, zijn een goed voorbeeld van hoe stijl en functionaliteit elkaar kunnen ontmoeten.
Vermoeide ogen voorkomen
Denk niet alleen aan de verlichting van een individuele werkplek, maar ook aan de uniformiteit over de volledige werkomgeving. Een werkomgeving met afwijkende verlichtingsniveaus zorgt ervoor dat de ogen zich voortdurend moeten aanpassen. Als je echt een plek met een afwijkend verlichtingsniveau wil voorzien, doe je dat beter niet in het midden van de ruimte maar ergens in een (afgesloten) hoekje.
Opletten voor verblinding
In sommige kantoorruimtes zit het met de verlichtingssterkte wel goed, maar treedt er verblinding op. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de verlichting in een beeldscherm of op een glazen kastdeur reflecteert. Schik daarom de werkplekken op zo’n manier dat verblinding zich niet kan voordoen. Ook helpt het om te kiezen voor bijvoorbeeld werkvlakken met een mat oppervlak dat minder reflecteert. Glaswerk is eigenlijk sowieso geen goed idee.
Goede verlichting is heel belangrijk
Zonder goede verlichting kan er veel fout lopen. Als er met het personeel iets gebeurt, is er vrijwel altijd sprake van werkgeversaansprakelijkheid. Dat wil zeggen dat jij moet opdraaien voor alle schade en kosten, zelfs als de werknemer onoplettend zou zijn geweest. Hiervan wordt slechts bij hoogste uitzondering afgeweken, maar dan mag jou eigenlijk niks te verwijten vallen. Ook wanneer een bezoeker op zo’n manier ten val komt, ben jij mogelijk aansprakelijk. In zo’n geval is er wel sprake van foutaansprakelijkheid, maar onvoldoende verlichten kan wel degelijk zo’n fout zijn. Een goede aansprakelijkheidsverzekering is belangrijk, maar voorkomen is toch nog steeds beter dan genezen. Ga dus niet al te lichtzinnig om met de verlichting op de werkplek.