BusinessOndernemenTips

3 manieren om voedselverspilling in de horeca tegen te gaan

Elk jaar wordt er meer dan een miljard ton aan voedsel verspild. Het gaat om ongeveer een derde van het voedsel dat wordt geproduceerd. Ook in de horeca wordt er nog te veel weggegooid. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om voedselverspilling tegen te gaan. De mogelijkheid om voedingswaren langer te bewaren, is bijvoorbeeld een van de reden waarom de horeca vriezers kan gebruiken. Je kan natuurlijk niet zomaar alles invriezen, maar er zijn nog andere manieren om voedselverspilling tegen te gaan.

De diepvries houdt voedingswaren uit de vuilbak

Vlees en vis wordt vaak al ingevroren, maar ook groenten en fruit kan je perfect invriezen. De voorwaarde is wel dat het fruit al rijp is, want na het ontdooien zal het niet meer verder rijpen. Bovendien dien je het fruit van de pitten te ontdoen en is het vooral bij hard fruit een ding, omdat zacht fruit niet altijd even lekker uit de diepvries komt. Als je zacht fruit gebruikt voor het maken van een smoothie of een milkshake maakt het natuurlijk niet zo heel veel uit. Ingevroren fruit kan zelfs een bijzondere toets geven aan bepaalde bereidingen. In een zomerse cocktail ogen bevroren druiven bijvoorbeeld veel leuker dan een saai ijsblokje.

Groenten kan je eveneens heel goed invriezen, maar niet alle groenten zijn ervoor geschikt. Groenten die veel vocht bevatten, zoals komkommers of tomaten, vries je bijvoorbeeld beter niet in. Daarnaast is het belangrijk dat je groentjes blancheert. Door het blancheren blijft de smaak goed behouden, maar verliest het wel knapperigheid. Voor een lekkere salade zal je geen ingevroren groentjes kunnen gebruiken, maar in bijvoorbeeld pastagerechten, een curry, ovenschotels of soep kan het zeer zeker. De meeste groenten kunnen ongeveer drie maanden tot een jaar in de vriezer worden bewaard. Dat is beter dan weggooien.

Software is je beste vriend

Het goed bijhouden van de voedselvoorraden en de vervaldatums is een van de meest efficiënte manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Hierdoor kunnen horecabedrijven niet zonder voorraadbeheersoftware. Daarnaast bestaan er ook systemen die inzicht bieden in hoe er met de uitstroom wordt omgegaan. Unilever Food Solutions ontwikkelde bijvoorbeeld samen met het bedrijf Orbisk een voedselafvalmonitor. Het systeem biedt inzicht in hoeveel je weggooit en wat je weggooit. Door ook de afvalzijde in kaart te brengen, kan je beter en slimmer inkopen.

Voedselresten een tweede leven geven

Voedselresten een tweede leven geven

Restjes hoeven heus niet altijd in de vuilbak te verdwijnen. Er zijn namelijk alternatieven die zelfs nog wat kunnen opbrengen. Bekend is bijvoorbeeld de applicatie Too Good To Go, waarmee je heerlijke producten een eerlijke kans geeft. Op het einde van de dag verkoop je ze met een mooie korting en doe je er iemand een plezier mee. Dat is beter voor het milieu en voor de wereld, terwijl je een blokkende student eenvoudig aan breinvoer helpt of een steuntje biedt aan een alleenstaande mama. Je verdient er zelf iets aan en je bent zichtbaar. Niet alleen in de app van Too Good To Go, maar ook in de buurt en op sociale media kan je je zaak in de kijker zetten.

Een nobel alternatief is om resten te schenken aan de voedselbanken, op voorwaarde dat het nog veilig is voor consumptie. Bij voorkeur schenk je voedingsmiddelen tot hun minimale THT-datum en tot drie dagen voor hun uiterste TGT-datum. Als je binnenkort bijvoorbeeld met verlof gaat, is het beter om voedingswaren die tijdens het verlof bederven vooraf weg te schenken.

Laat meer zien
Back to top button