Business

Startersfinanciering voor horecaondernemingen: reken op deze steunmaatregelen

Als je wil starten in de horeca krijg je met hoge opstartkosten te maken. En doordat de horecasector een risicovolle sector is, een sector met veel faillissementen, zijn kredietverschaffers vaak karig met middelen. Je moet echt wel je zaakjes op orde hebben voordat een kredietverschaffer de nodige investeringen wil doen. Daarom ondersteunt de overheid startende horecazaken op verschillende manieren. Dat is ook goed voor de overheid, want geef toe: een stad zonder horeca is maar een saaie bedoening. We hebben het over de voornaamste steunmaatregelen waarop je een beroep kan doen. Deze steunmaatregelen helpen je om aan de financieringsbehoefte te voldoen.

Startlening

Starters die op zoek zijn naar krediet kunnen kiezen voor de zogeheten Startlening van PMV. Hierbij kan tot 100.000 euro aan relatief gunstige voorwaarden worden geleend. De rentevoet bedraagt drie procent per jaar en de looptijd bedraagt drie tot tien jaar. Deze lening wordt gebruikt voor de financiering van de benodigde investeringen. Het moet wel om nieuwe investeringen gaan. Zo kan je het geld gebruiken om bijvoorbeeld een horecapand om te bouwen, om een professionele grillplaat in de keuken te installeren of voor het plaatsen van airco. Het kan echter niet worden gebruikt om verbintenissen bij andere kredietinstellingen te herfinancieren.

Cofinanciering

Als er een grotere financieringsbehoefte is, kan ook de Cofinanciering interessant zijn. In sommige gevallen kan de Cofinanciering met de Startlening worden gecombineerd. De Cofinanciering is een achtergestelde lening van ten hoogste 350.000 euro. Het is de bedoeling dat een lening van het PMV wordt gecombineerd met een andere vorm van financiering, bijvoorbeeld kredietverschaffing door de bank. Doordat het om een achtergestelde lening gaat, zorgt dit niet voor een extra risico voor de bank. Een eigen inbreng is noodzakelijk, maar dit kan bijvoorbeeld ook een achter te stellen Winwinlening zijn.

Fiscaal vriendelijk geld ophalen bij familie en vrienden

Het kan interessant zijn om geld op te halen bij familie en vrienden. Ook daarvoor zijn er steunmaatregelen ontwikkeld. Er is bijvoorbeeld de Tax shelter voor startende ondernemingen. Daarbij genieten particulieren van een belastingvermindering als ze investeren in een startende vennootschap en daarbij rechtstreeks nieuwe aandelen verwerven. Kleine vennootschappen kunnen zo tot wel 500.000 euro ophalen en investeerders kunnen tot 100.000 euro per jaar investeren. Verder is de Winwinlening interessant. Daarbij verwerft men geen aandelen, maar gaat het om een lening met een looptijd van vijf tot tien jaar. Deze achtergestelde lening tegen een lage rentevoet levert de investeerder een jaarlijks belastingkrediet op.

Lokale premies en subsidies

Weet ten slotte dat er ook heel wat premies op gemeentelijk en stedelijk niveau zijn. Afhankelijk van waar je met je horecazaak start, kunnen er dus nog extra mogelijkheden zijn. In de provincie Limburg heeft Lanaken bijvoorbeeld de horecapremie die kan oplopen tot 10.000 euro. En in het West-Vlaamse Brugge is er bijvoorbeeld de toelage detailhandel en horeca, een toelage voor nieuwe kwalitatieve zaken in het kernwinkelgebied. Investeer daarom nog voor de opstart bij de gemeente en vraag na of er speciale steunmaatregelen of premies zijn waarop je een beroep kan doen.

Laat meer zien
Back to top button