Auto leasen of geld lenen voor auto: wat zijn de voor- en nadelen?
Als zelfstandige moet je goed nadenken over hoe je de auto gaat financieren. Je kan de auto zakelijk leasen maar je kan ook de auto lenen. Tegenwoordig kan je zelfs een tweedehands auto leasen of een elektrische auto leasen, dus dat legt ook geen beperkingen op. Leasen of lenen? Ze kennen alle twee een aantal voor- en nadelen. Om de keuze te vereenvoudigen, zijn ze hier nog eens opgelijst.
Voordelen van een auto zakelijk leasen
Het voornaamste voordeel van een auto zakelijk leasen is dat de leasingmaatschappij het investeringsbedrag volledig ophoest. Ook voor de btw is dat het geval. Jij moet dan wel weer de btw in schijven terugbetalen, maar hierdoor is de voorfinanciering beperkt. Ook zakelijke waarborgen zijn niet nodig, zelfs wanneer je beslist om een elektrische auto te leasen. Voor de leasingmaatschappij biedt de wagen zelf al meer dan voldoende zekerheid. Hierdoor houd je eventuele waarborgen beschikbaar voor andere bedrijfskredieten die je misschien wel nodig hebt. Dat maakt een auto zakelijk leasen voor groeibedrijven of starters veel interessanter.
Geef je de leasewagen na pakweg vijf jaar terug? Dan heb je elke vijf jaar een gloednieuwe wagen. Dat is niet alleen goed voor de uitstraling van je bedrijf, maar kent ook fiscale voordelen. Nieuwere wagens hebben nu eenmaal een beperktere CO2-uitstoot wat binnen de autofiscaliteit geen onbelangrijk gegeven is. Zeker nu die autofiscaliteit steeds strenger lijkt te worden, is een auto zakelijk leasen fiscaal vaak interessanter.
Ook kan je vaak eenvoudig de leasewagen opnieuw inleveren, bijvoorbeeld wanneer een werknemer vertrekt. Zo blijf je in dergelijke gevallen niet vasthangen aan kredieten, wat uiteraard wel het geval is indien je beslist om de auto te lenen. Weet wel dat hieraan vaak financiële sancties verbonden zijn, dus lees steeds eerst goed de overeenkomst door.
De andere voordelen zijn dan weer afhankelijk van de gekozen leasingformule. Kies je bijvoorbeeld voor operationale autoleasing? Dan reken je op transparante kosten, want de vaste huurprijs bevat dan ook de verzekering, het onderhoud en de herstellingen. Op zo’n manier een auto zakelijk leasen maakt het eenvoudiger om financiële plannen op te stellen. Ook heb je dan minder administratieve kopzorgen. Is financiële renting jouw favoriete keuze? Dan hoef je de auto niet eens op te nemen in je balans en zal hij het balanstotaal niet negatief beïnvloeden.
Nadelen van een auto zakelijk leasen
Wanneer je een auto leaset, hang je natuurlijk vast aan de bepalingen van het leasecontract. Zij kunnen vaak een aantal beperkingen opleggen, bijvoorbeeld wat het aantal te rijden kilometers per jaar betreft. Overschrijd je die grens? Dan worden er extra kosten in rekening gebracht. Dat maakt een auto zakelijk leasen toch iets minder financieel voorspelbaar dan vooropgesteld. Ook de brandstofkosten en eventuele andere uitgesloten kosten spelen daarin een rol.
Hetzelfde geldt bijvoorbeeld bij het aflopen van het leasecontract: over het algemeen moet je de auto dan in piekfijne staat terugbezorgen. Een kleine kras in de wagen kan je bij de afrekening veel kosten. Dat probleem heb je dan weer niet wanneer je de auto overneemt. Maar laat het duidelijk zijn dat de voornaamste nadelen verscholen gaan achter de kleine lettertjes en niet altijd even goed te voorspellen zijn. Neem de overeenkomsten dan ook altijd goed door en bespreek het eventueel met je financieel adviseur.
Het voornaamste nadeel? Per saldo is een auto zakelijk leasen vaak financieel minder voordelig dan voor een auto lenen. Knoop ook dat goed in de oren.
Voordelen van geld lenen voor auto
Ga je geld lenen voor de auto, dan behoud je natuurlijk zelf de controle. Hierbij heb je een ruime keuze aan terugbetalingsmogelijkheden en kan je ook profiteren van de voordelen van een variabele rentevoet, indien dat uiteraard gunstig uitvalt. Als je beslist om geld te lenen voor de auto, ben je ook meteen de eigenaar van de wagen. Aldus kies je zelf wat je met de wagen doet. Beslis je om de wagen te verkopen op de tweedehandsmarkt? Dan kan dat. Wanneer we een auto zakelijk leasen hebben we zo’n vrijheid niet. Onthoud ten slotte dat geld lenen voor de auto vaak financieel voordeliger is dan een auto zakelijk leasen.
Nadelen van geld lenen voor auto
Ga je geld lenen voor de auto? Dan heeft de wagen meteen invloed op de balans en moet het worden afgeschreven. De afschrijvingstermijn is vaak langer dan de financieringstermijn, waardoor er toch nog steeds sprake is van voorfinanciering. Ook voor de btw is dat het geval. Daarnaast kan je de auto niet zomaar inleveren en heb je weinig zekerheid m.b.t. de kosten op lange termijn. In de praktijk hang je vast aan een wagen, heb je minder flexibiliteit en zijn de kosten minder voorspelbaar. Voor sommige bedrijven wegen die nadelen niet op tegen het beperkt financieel voordeel. Voor hen is een auto zakelijk leasen dan ook interessanter.
Auto leasen of lenen?
Een kant-en-klaar antwoord is niet mogelijk. Een auto zakelijk leasen is zeker ten opzichte van het personeel vaak interessanter. Dat is ook het geval wanneer je kredietwaardigheid beperkter is of wanneer je bedrijf zich in een opstartfase bevindt, daar de kosten voorspelbaar moeten zijn. Zijn er geen financiële kopzorgen en verwacht je dat de wagen langdurig in de onderneming aanwezig zal blijven, wat bijvoorbeeld voor een bestelwagen wel vaker het geval is? Dan is geld lenen voor de auto meestal wel interessanter.