HR

Wanneer schakel je best even de controlearts in?

Om te controleren of een werknemer wel echt ziek is, kan je een controlearts inschakelen. Bedrijven die dat doen, zien het absenteïsme in hun onderneming dalen. In principe kan je telkens een controlearts sturen wanneer een werknemer zich ziek meldt, zelfs nog voor je een medisch attest ontvangt. Anderzijds is het misschien te gek voor woorden om dat ook steevast te doen. In de praktijk doe je het dan ook vooral wanneer je onraad ruikt. Maar wanneer is een controlearts sturen een goed idee?

Controlearts steekproefsgewijs inschakelen

Om het absenteïsme in de onderneming af te laten nemen, stuur je best af en toe een controlearts uit. Zelfs wanneer je niet meteen onraad ruikt. Aangeraden is bijvoorbeeld om dat bij elke vijfde ziektemelding in je onderneming te doen, zelfs wanneer er pakweg een griepepidemie in het land is. Wanneer werknemers weten dat je sporadisch een controledokter op hen afstuurt, zullen ze zich minder snel ziek melden.

Controlearts sturen vanaf de derde ziekte

Sommige werknemers zijn vaker ziek dan andere. En dan is het niet onlogisch dat je onraad ruikt. Daarom wordt aangeraden om vanaf de derde ziekte per jaar een controlearts te sturen. Ook wanneer een werknemer meer dan 12 dagen per jaar ziek is, is dat aangeraden. In dergelijke gevallen scoort de werknemer immers bovengemiddeld en is een controle zeker geen slecht idee. Gaat het om een grote organisatie? Onderzoek heeft uitgewezen dat het ziekteverzuim in grotere organisaties hoger ligt. Dus dan mag je ook sneller ingrijpen, bijvoorbeeld vanaf de tiende ziektedag per jaar. Zo grijp je voortijdig in.

Controlearts bij depressie of burn-out inschakelen

Een griep kan een arts eenvoudig vaststellen, maar een burn-out of een depressie is vaak moeilijker te controleren. Een secondopiniononderzoek is dan zeker op zijn plaats. Je stuurt dan ook een controlearts bij burn-out of depressie. Volgt de bevestiging door de controledokter? Dan weet je dat het inderdaad menens is.

Arbeidsongeval: controlearts sturen?

Bij een arbeidsongeval ben je als werkgever aansprakelijk. Sommige werkgevers sturen daarom altijd een controlearts bij een arbeidsongeval. De controlearts zal niet alleen nagaan wat de medische gevolgen zijn van het arbeidsongeval, maar zal ook controleren of de kwetsuur geen andere oorzaken heeft. Denk bijvoorbeeld aan een kwetsuur die tijdens de sportbeoefening werd opgelopen. Zo kan je na het arbeidsongeval de verzekering inlichten. Uiteraard kan je ook gewoon de verzekering het nodige laten doen, want ook zij schakelen altijd een adviserend arts in.

Andere risicofactoren

Het blijft uiteraard ook altijd een beetje wikken en wegen en niemand kent je werknemers beter dan jijzelf. Gaat het om een fervente uitgaander die misschien eerder moe dan ziek is? Of over een zaalvoetballer die wel vaker met pijntjes kampt na een wedstrijd? Dan kan dat uiteraard een reden zijn om een controlearts te sturen, zelfs nog voor het ziektebriefje wordt afgeleverd.

Laat meer zien
Back to top button