BusinessTips

Overwegingen bij het inrichten van een directiekantoor

Het inrichten van een directiekantoor is geen onbelangrijke opgave. Enerzijds omdat het de ruimte is waar de directeur het grootste deel van zijn of haar tijd doorbrengt en waar belangrijke beslissingen worden genomen. Enige vorm van discretie is dus op zijn plaats. Anderzijds zegt het directiekantoor veel over een onderneming en over de cultuur die er heerst. Bij het inrichten van een directiekantoor zijn er dan ook verschillende keuzes die moeten worden gemaakt.

Aandacht voor ergonomie

De directeur brengt waarschijnlijk veel tijd door achter zijn of haar bureau, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het bureau en de stoel comfortabel en ergonomisch zijn. Het bureau moet groot genoeg zijn om, want naast een computer zal het waarschijnlijk ook veel dossiers, papieren en andere benodigdheden moeten herbergen. De stoel moet dan weer verstelbaar zijn en de juiste ondersteuning bieden.

Directeur als centrum van het directiekantoor

Directeur als centrum van het directiekantoor

Het bureau van de directeur moet een centraal punt zijn. Een directeursbureau moet stijlvol en professioneel zijn en passen bij de uitstraling van het kantoor. Van alle meubelstukken in het kantoor is dit veelal het stuk dat het meest in het oog springt. Een goede optie is bijvoorbeeld een massief houten bureau met lades voor extra opbergruimte. Ook een designbureau wordt al eens gebruikt. Een goed bureau is niet alleen praktisch, maar kan ook bijdragen aan de uitstraling van het kantoor en het imago van het bedrijf. In ieder geval dient het bureau met sloten te zijn uitgerust, zodat belangrijke documenten of zaken niet voor het grijpen liggen.

Gezonde werkomgeving

Een goede luchtkwaliteit en voldoende natuurlijk licht zijn essentieel voor een gezonde en productieve werkomgeving. Een directiekantoor moet daarom zo worden ingericht dat er voldoende natuurlijk licht en ventilatie is. Als er geen natuurlijk licht beschikbaar is, kunnen kunstmatige lichtbronnen worden gebruikt, maar natuurlijk licht geniet de voorkeur.

Bedrijfscultuur speelt een belangrijke rol

Bij het inrichten van een directiekantoor is het belangrijk om na te denken over de uitstraling die je wilt creëren. Wil je een open en toegankelijke uitstraling, of juist meer privacy en discretie? De keuze die je maakt zal afhankelijk zijn van het type organisatie en de bedrijfscultuur. Als de organisatie zich richt op innovatie en creativiteit kan een open en transparante omgeving passend zijn. Er heerst dan een minder hiërarchische cultuur en medewerkers worden aangemoedigd om op een laagdrempelige wijze in contact te treden met de beleidsmakers. Soms kan het directiebureau zelfs worden gebruikt als vergaderruimte wanneer de directeur er niet is, waardoor de ruimte optimaal wordt benut en er een gevoel van samenwerking en teamwork wordt gecreëerd.

Sommige directeurs geven de voorkeur aan een meer afgesloten ruimte waarin ze kunnen werken zonder te worden gestoord of afgeleid. Of ze willen openheid en privacy kunnen afwisselen. In dergelijke gevallen kunnen rolgordijnen en een vrij-bezetbordje nuttig zijn. Mogelijk ligt de focus eerder op een duurzame kantoorinrichting. Het is belangrijk om te overwegen welke aanpak het beste past bij de bedrijfscultuur en bij de doelen van de organisatie.

Laat meer zien
Back to top button