BusinessJuridisch

Alles over zakelijke aansprakelijkheid

Als ondernemer doe je uiteraard je best. Maar er kan altijd iets fout gaan tijdens het uitvoeren van een opdracht. Je bent vervolgens aansprakelijk voor de financiële gevolgen van de fysieke of materiële schade die hieruit voortvloeit. Niet alleen wanneer het je eigen handelen betreft overigens, maar ook die van medewerkers. Het is daarom belangrijk de aansprakelijkheid (of het nu gaat om contractuele of buitencontractuele) te beperken met behulp van de algemene voorwaarden. En ben je toch aansprakelijk, dan kun je grote financiële consequenties afdekken met een aansprakelijkheidsverzekering. Hieronder lees je daar meer over.

Wel verplicht: Burgerlijke Aansprakelijkheid

Tijdens al je dagelijkse handelingen kun je schade of letsel veroorzaken. De financiële gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Om financiële problemen als privaat persoon te voorkomen, is men in België verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze zogeheten Burgerlijke Aansprakelijkheid (afgekort tot B.A.) vergoedt de schade die jij, iemand van je gezin, huisgenoten of huisdieren onverwijld toebrengen aan een andere partij.

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht, wel verstandig

Ondernemers zijn niet algeheel wettelijk verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Wel zijn ondernemers in bepaalde beroepen verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (waarover hieronder meer) af te sluiten. Het betreft hier onder meer accountants, architecten, advocaten en financieel adviseurs. Toch is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering zeker wel alle ondernemers aan te raden. Een schadeclaim kan immers grote gevolgen voor het voortbestaan van je onderneming hebben. Tegenwoordig zijn er overigens steeds vaker banken of klanten die ook een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering eisen. Daarnaast zijn er ook bepaalde brancheorganisaties die dit verlangen van een ondernemer.

Welke zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen zijn er?

Welke zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen zijn er

Er zijn twee soorten zakelijke aansprakelijkheid. Allereerst betreft het de bedrijfsaansprakelijkheid (AVB). Hierom gaat het als je per ongeluk schade toebrengt aan je eigen spullen of die van iemand anders. Zoals het omstoten van een kop koffie over je eigen laptop, of die van de opdrachtgever. Of als een klant op bezoek komt en uitglijdt over een natte plek op de werkvloer, en daarbij letsel oploopt. Goed om te weten: onder bedrijfsaansprakelijkheid vallen ook werkgeversaansprakelijkheid, opzichtrisico en productaansprakelijkheid.

Daarnaast is er nog een tweede soort bedrijfsverzekering: de beroepsaansprakelijkheid (BAV). Met deze verzekering dek je financiële gevolgen van beroepsfouten waarvoor je aansprakelijk bent gesteld door een klant. Hierbij gaat het vooral om financiële gevolgen van verkeerd advies dat is  gegeven. Denk bijvoorbeeld aan een IT-bedrijf dat fouten maakt bij het ontwikkelen van software of een website waardoor hun klant bestellingen of omzet misloopt.

Bezuinig niet op een aansprakelijkheidsverzekering

Veel ondernemingen hebben de afgelopen jaren te maken gekregen met sterk stijgende kosten. Omdat ze deze niet altijd kunnen doorberekenen aan klanten, zijn de marges onder druk komen te staan. Hoewel het zeker verstandig kan zijn eens kritisch naar de uitgaven te kijken, is het zeer onverstandig te bezuinigen op een aansprakelijkheidsverzekering.

Laat meer zien
Back to top button