Hoe kan ik lengtegoederen efficiënt verpakken?
Het verpakken van goederen dient meerdere doelen. Het belangrijkste doel is echter dat het een goede bescherming biedt. Er bestaan verschillende verpakkingsmogelijkheden en allen hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Echter, bij lengtegoederen zullen klassieke verpakkingsmaterialen niet zomaar volstaan. In dat geval is buisfolie een heel goede oplossing.
Buisfolie voor het verpakken van lengtegoederen
Buisfolie wordt ook wel eens slangfolie genoemd. Het is gemaakt van LDPE, is waterafstotend en recyclebaar. Onder meer voor het verpakken van grote rollen is buisfolie heel geschikt. Buisfolie is verkrijgbaar in uiteenlopende afmetingen en ook gekleurde, zwarte buisfolie is beschikbaar. Dergelijke zwarte buisfolie is een goede keuze wanneer de lengtegoederen enige discretie kunnen gebruiken. Natuurlijk zijn er nog heel wat andere zaken waarop je moet letten als je buisfolie gaat kopen.
Breedte van de buisfolie
Welke maat buisfolie je nodig hebt, is afhankelijk van de vorm en de afmetingen van het lengtegoed. Wanneer het te verpakken product een cilindervorm heeft, zal de diameter bepalend zijn. Op basis van de straal, de helft van de diameter, kan je namelijk de gewenste breedte van de buisfolie berekenen. Dit doe je door de straal maal pi te vermenigvuldigen. Bij een cilindervormig lengtegoed met een diameter van 150 mm heb je dus buisfolie nodig met een breedte van minstens 235,5 mm. Bij rechthoekige lengtegoederen tel je dan weer de lengte en de breedte bij elkaar op. Houd er wel rekening mee dat je in de praktijk wat bredere buisfolie moet nemen zodat je het lengtegoed er eenvoudiger in kan plaatsen.
Dikte van de buisfolie
Natuurlijk moet je niet alleen rekening houden met de afmetingen en de kleur, maar ook met de dikte van de buisfolie. Deze dikte wordt uitgedrukt in micron of my, wat het vroegere millimillimeter van Pieter Harting heeft vervangen. 1 my is daarbij gelijk aan een miljoenste van een meter of een duizendste van een millimeter. Het is ongeveer honderd keer dunner dan krantenpapier.
Meestal beginnen de buisfoliediktes bij 40 my of een vijfentwintigste van een millimeter. Qua dikte zit dit tussen een plastic broodzak en een plastic draagtas van de supermarkt in. Heel stevig is het dus niet, maar voor minder zware lengtegoederen zonder scherpe kantjes kan dit wel volstaan. Wanneer de folie niet zomaar mag scheuren, kies je natuurlijk voor een dikkere variant. Om folie met een dikte van 100 my te scheuren, moet je al van heel goeden huize komen. Toch kan het nog steviger en kan je zelfs voor 200 my of meer kiezen. Dikker betekent natuurlijk ook duurder en zwaarder. Daarom is het belangrijk om hier een goed evenwicht tussen te vinden.
Maak het je gemakkelijk en gebruik een dispenser
Buisfolie komt altijd op een flinke rol en is dan ook niet eenvoudig op maat te snijden. Daarom gebruik je het in combinatie met een foliedispenser. Hierbij is het aan te raden om te kiezen voor een uitschuifbare foliedispenser zodat je het voor meerdere formaten kan gebruiken. Naast foliedispensers bestaan er bovendien ook sealapparaten. Dergelijke sealapparaten dienen een ander doel: je gebruikt ze namelijk om de folie dicht te sealen zodat je er zakjes van kan maken. Ook dit is een potentiële toepassing van buisfolie.