BusinessFinanceJuridischLife StyleOndernemenTips

Hoe geef je fiscaal voordelig een kerstpakket in 2020

Met originele kerstpakketten 2020 uitwuiven? Wat een goed idee! Toch moet je even opletten als je kerstpakketten gaat kopen, want de fiscus houdt niet zo van cadeautjes en houdt alles goed in de gaten. Wie het slim aanpakt, kan echter onbelast een kerstpakket geven en daarnaast alsnog van btw-aftrek genieten. Hieronder ontdek je waar je op moet letten.

Kerstcadeaus voor zakelijke relaties

Geef je een kerstpakket als relatiegeschenk aan bijvoorbeeld zakenpartners? Dan is het in principe voor 50% aftrekbaar als beroepskost. Desondanks wordt het al snel ingewikkeld en moet je verschillende grensbedragen bewaken.

Enerzijds is er de grens van 50 euro, exclusief btw, die de btw-administratie oplegt. Wanneer het gaat om één relatiegeschenk per beroepsrelatie per jaar (je mag niet eerder een relatiegeschenk aan je zakenpartner hebben gegeven) en wanneer de aankoopprijs lager is dan 50 euro, is de btw voor 100% aftrekbaar. Anders is de btw voor 0% aftrekbaar. De niet-aftrekbare btw kan je wel voor 50% of 100% (zie verder) aftrekken via de inkomstenbelasting.

Ten tweede is er de grens van 125 euro, deze keer inclusief btw. Eenmaal die grens overschreden is, moet er een fiscale fiche 281.50 worden opgesteld. Op basis van deze fiscale fiche wordt de ontvanger belast op het voordeel van alle aard. In dat geval is het geschenk in de inkomstenbelasting wel voor 100% aftrekbaar.

Ten slotte zijn er nog talloze uitzonderingen, bijvoorbeeld voor reclameartikelen, handelsgeschenken, geschenken met reclame als tegenprestatie (“sponsoring”)… Win eventueel informatie in bij je boekhouder om fiscaal de beste keuze te maken.

Hoe geef je fiscaal voordelig een kerstpakket in 2020

Kerstcadeau voor het personeel

Zogenaamde gelegenheidsgeschenken kan je fiscaal vriendelijk aan het personeel geven. Kerstmis is een van die gelegenheden waarvoor je hierop een beroep kan doen. Indien er aan een aantal voorwaarden is voldaan, maakt het kerstcadeau geen deel uit van het belastbaar loon (voordeel van alle aard) en is het niet onderhevig aan de RSZ. Daarnaast is het voor de werkgever wel fiscaal aftrekbaar. Voor een kerstgeschenk moet je uitgaan van een maximale waarde van 40 euro per werknemer en bijkomend maximaal 40 euro per kind ten laste.

Wanneer je dit bedrag overschrijdt, wordt het volledig bedrag als beroepskost geweigerd. Voor de werknemer is het volledig geschenk een belastbaar loon. Via het stelsel van geschenken van geringe waarde (maximaal 50 euro) is er wel nog een ontsnappingsroute waarbij de werknemer niet wordt belast, maar waarbij de uitgave voor de werkgever wel nog steeds niet fiscaal aftrekbaar is.

Bij twijfel kan je steeds een ruling aanvragen. De ruling accepteerde in het verleden al meermaals geschenken tot zo’n 500 euro per werknemer, op voorwaarde dat het om een eenmalige gelegenheid gaat. Bestaat je bedrijf bijvoorbeeld tien jaar en wil je dat rond de jaarwisseling vieren? Dan kan zo’n ruling eveneens een uitweg bieden om toch eenmalig duurdere kerstgeschenken te geven.

Wat met kerstcadeaus die je in het buitenland koopt?

Als je een kerstcadeau of kerstpakket in een ander EU-land koopt, bijvoorbeeld via gespecialiseerde websites als Kerstpakkettenplaza.nl, gaat het in principe om een intracommunautaire verwerving. Hierdoor vermeldt de factuur geen btw. Ook wanneer je volgens de fiscale spelregels wel btw zou moeten betalen. De verschuldigde btw verreken je dan via de eigen btw-aangifte.

Laat meer zien
Back to top button