Tech

Een refurbished smartphone op de zaak: interessant of niet?

Nu de smartphoneprijzen kritiekloos de mythische grens van duizend euro overschrijden, wordt telefonie wel een heel erg dure zaak. Zelfs indien je ervoor kiest om de smartphone op de zaak te kopen, is dat misschien wel het geval. Tjah, dat krijg je als je bij een nieuw telefoontoestel meteen ook een professionele fotocamera en zware hardware krijgt opgedrongen. Is een refurbished smartphone op de zaak dan geen beter idee? Of kent ook zo’n gereviseerde telefoon een aantal nadelen?

Wat is een refurbished smartphone?

Dat is inderdaad lang niet altijd duidelijk. Aanvankelijk bedoelden verkopers daarmee dat het ging om nieuwe toestellen die niet langer als nieuw konden worden verkocht, bijvoorbeeld omdat ze werden geretourneerd of omdat ze als toonzaalmodel werden ingezet. Het ging daarbij altijd om een gereviseerde smartphone die aan een controle werd onderworpen en waarvan eventueel een aantal onderdelen werden vervangen.

Later leek men onder die term ook ineens een tweedehands smartphone te verstaan. Ook dan gaat het bij een refurbished smartphone om een toestel dat werd gecontroleerd en waaraan eventueel herstellingen werden uitgevoerd. Vooral de refurbished iPhone was heel populair, zeker omdat zo’n gereviseerde iPhone meer zekerheid biedt dan een echte tweedehands iPhone terwijl het toch veel goedkoper is dan een nieuw toestel. Later volgden andere refurbished smartphones dat voorbeeld.

Het is nooit duidelijk wat de verkoper begrijpt onder refurbished smartphone, daar dat geen beschermd begrip is. De voorgeschiedenis van het toestel is niet bekend en je weet helemaal niet wat er al dan niet gecontroleerd of vervangen is. Net daarom raden organisaties als Test-Aankoop aan om de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen, zeker omdat de besparing bij een refurbished smartphone vaak vrij beperkt is. Vooral met een refurbished iPhone is het volgens Test-Aankoop opletten geblazen.

Geen garantie bij refurbished smartphone op de zaak

De onzekerheid wordt bij consumenten enigszins gecounterd door de wettelijke garantie van 1 jaar. Die garantie heeft een consument sowieso wanneer hij een refurbished smartphone koopt, ook wanneer de algemene voorwaarden kortere garantietermijnen opleggen. Bepalen de algemene voorwaarden niets? Dan is er sprake van een garantie van twee jaar, net zoals bij een nieuwe smartphone. Het consumentenrecht maakt een refurbished smartphone nog enigszins verantwoordbaar.

Deze regels zijn er enkel om consumenten te beschermen. Koop je een smartphone op de zaak, dan is dat echter niet het geval. Dan moet je nagaan of je een contractuele garantie geniet. Dat zal bij een refurbished smartphone op de zaak zelden het geval zijn. Zakelijk krijg je met andere woorden maar weinig zekerheid dat je refurbished smartphone het langdurig zal volhouden. Eventueel kan je de refurbished smartphone wel nog even privé kopen als consument (wel garantie) en het vervolgens doorverkopen aan de zaak, maar dat is toch wel heel omslachtig. Een nieuwe smartphone op de zaak is dan toch een beter idee.

Grens van 1.000 euro bij smartphone op de zaak

Hoewel de prijzen voor nieuwe smartphones gretig de pan uit vliegen, betaal je zakelijk beter niet meer dan 1.000 euro voor een smartphone op de zaak. In dat geval spreken we immers van een bedrijfsmiddel en dat heeft gevolgen voor de btw. Indien je de smartphone op de zaak koopt en later ineens privé gaat gebruiken, heeft dat voor bedrijfsmiddelen gevolgen voor de btw-aftrek. Een deel van de oorspronkelijke btw moet dan worden teruggestort.

Blijft de aankoopprijs beperkt tot onder de 1.000 euro? Dan is dat niet het geval. Zo voorkom je dat je de smartphone tot vijf jaar lang zakelijk moet blijven gebruiken. Oftewel: meer dan 1.000 euro voor een smartphone op de zaak is ook voor de btw-administratie te veel van het goede.

Laat dergelijke smartphones dan ook over aan jonge tienermeisjes die een ultragroothoekcamera met twaalfmiljoen pixels nodig hebben om belabberde selfies te maken. Voor jou volstaat een goedkopere smartphone op de zaak, zonder dat het een refurbished smartphone hoeft te zijn.

Laat meer zien
Back to top button