BusinessTechTips

ERP: 5 tips voor een succesvolle implementatie

Het ideale ERP-systeem voor je onderneming vinden, is de eerste stap richting meer efficiëntie. Maar hierna gebeurt het implementatieproces, wat enkele veranderingen op de werkvloer teweeg brengt. Je medewerkers betrekken is daarom essentieel, net zoals een goede voorbereiding, testen en resultaten monitoren. Wil je te weten komen hoe je een ERP-systeem succesvol implementeert? Volgende tips helpen je alvast.

1. Fris het geheugen van medewerkers op

Innovatie van je bedrijf eist dat de werknemers meegroeien. De implementatie van een ERP-systeem vraagt dan ook veel technische kennis. Voor een goede werking van je onderneming, is het dan ook van groot belang dat ze op de hoogte zijn van nieuwe functionaliteiten. Organiseer daarom informatieve en praktische trainingen die tegemoet komen aan veranderende behoeften van medewerkers. 

2. Voorbereiding is key

Maar voor je start aan de implementatie wil je een antwoord op de vraag: welke ERP-systemen zijn er? Je kan kiezen uit ERP cloud, web-based, hybride of on-premise. Vraag dus voldoende informatie aan je leverancier. Het is namelijk belangrijk dat je de beste match met je bedrijf kiest. Eens je het ideale systeem hebt gevonden, kan het implementeren beginnen. Wanneer je medewerkers bekend zijn met het gebruik van de software, kunnen ze meedenken in dit proces.

3. Betrek eindgebruikers

Betrek eindgebruikers

Uit de vorige twee tips bleek reeds dat het noodzakelijk is om de eindgebruikers te betrekken. Verandering binnen een organisatie zorgt dan ook altijd voor wat zenuwachtigheid. Hou je je werknemers voldoende op de hoogte van het proces, dan zullen ze het nieuwe systeem sneller in de vingers hebben. 

4. Testen, testen, testen

Test altijd goed of het ERP-systeem doet wat het moet doen en of je medewerkers met het systeem vlot overweg kunnen. Wanneer het testen goed loopt, kan je met een gerust hart live gaan.  Werkt toch niet alles naar wens? Dan kan er nog bijgestuurd worden. Ook bij het testen is er een mogelijkheid om je medewerkers te betrekken.

5. Monitor resultaten

Een ERP-systeem integreert alle bedrijfsprocessen in één handige tool. Het is dus bedoeld om de werking van je bedrijf efficiënter te maken, maar hoe weet je nu of het gewenste resultaat wordt gerealiseerd? Hiervoor monitor je best de uitkomsten van de software. Op die manier creëer je een overzicht, en wordt de meerwaarde van je investering duidelijk.

Laat meer zien
Back to top button