Een printer voor de moderne freelancer: hier moet je op letten
Als freelancer krijg je gegarandeerd met papierwerk af te rekenen en dan kan een goede printer niet ontbreken. Je komt echter voor een ruime keuze te staan en er zijn ongelofelijk veel zaken om op te letten. We geven aan waar je zoal op moet letten en welke zaken eventueel ook interessant kunnen zijn.
Algemene aandachtspunten
Printers zijn er in alle prijsklassen, maar als freelancer heb je wellicht geen nood aan de allerbeste of allerduurste modellen. Kies wel voor een printer die voldoende snel afdrukt en waarbij je toch meteen voldoende vellen in de lade kan steken. Minstens 100 vellen en een afdruksnelheid van 15 pagina’s per minuut is voor een freelancer een must. Als je ook vaak scant of kopieert, is ADF een aanrader. Dan kan je gewoon een stapeltje in de printer stoppen en worden de pagina’s een voor een gescand.
Daarnaast zijn er een aantal zaken die optioneel interessant kunnen zijn. Een voorbeeld daarvan is dubbelzijdig printen. Je verbruikt dan minder papier en het is ook ecologischer. Het is bijvoorbeeld handig als je facturen print met algemene voorwaarden op de achterkant. Het is zeker een meerwaarde, maar niet voor elke freelancer een must. Hetzelfde kunnen we zeggen over A3 printers en kleurenprinters: ga vooral zelf na of je ze al dan niet kan gebruiken.
Draadloos en op afstand printen
Draadloos printen is altijd een pluspunt, zeker als je met een laptop werkt. Je kan dan gewoon printen vanaf het lokale netwerk. Als je Apple-toestellen gebruikt en al eens iets wil printen vanaf een iPad, is AirPrint-ondersteuning een meerwaarde.
De kans is echter reëel dat je als freelancer ook op locatie aan de slag gaat. Daarom is het handig dat je ook van buiten het netwerk kan printen. Er zijn bijvoorbeeld printers waarbij je per mail een printcommando kan doorgeven. Als je eenmaal op kantoor komt, ligt het dossier al meteen op je te wachten. De voorwaarde is natuurlijk wel dat er voldoende papier in de papierlade zat. Net daarom is de laadcapaciteit iets om op te letten.
Verbruikskosten per pagina
Iets waar je eveneens op kan letten, zijn de afdrukkosten. Het valt op dat de afdrukkosten bij goedkope printers vaak hoog zijn. Je betaalt soms vele keren meer per pagina. Anderzijds zal een peperdure printer die zuinig in gebruik is zich niet meteen terugverdienen als je niet zo vaak print. In principe kan je vooraf de berekening maken en vervolgens het financieel interessantste exemplaar uitkiezen. Bij sommige verkopers zoals Coolblue geven ze transparant aan wat de geschatte verbruikskosten per pagina zijn. Dit varieert van minder dan 1 eurocent per pagina tot meer dan 15 eurocent per pagina. Weet wel dat ze daarbij geen rekening houden met huismerken en dat ze hun berekening maken aan de hand van de officiële navullingen.
Let ten slotte op met zogenaamde printplannen, want deze zijn lang niet altijd voordeliger. Een voorbeeld daarvan is HP Instant Ink. Hier betaal je voor 700 pagina’s per maand zo’n 24,99 euro en vervolgens 1 euro per extra set van 15 pagina’s. Dit kan duurder zijn dan de printkosten bij een moderne laserprinter.