JuridischLife StyleOndernemen

Inktpatronen van een huismerk gebruiken: mag dat wel?

Wie veel print doet er goed aan om voor een goedkopere printer te kiezen. Over het algemeen is de prijs per pagina lager als je een laser- of ledprinter kiest, hoewel zo’n toestel in aanschaf dan weer duurder is dan een inkjetprinter. Een alternatieve manier om te besparen op de inktkosten is door te kiezen voor inktpatronen van een huismerk. Het prijsverschil loopt daarbij op tot 70%. Het klopt inderdaad wel dat printerfabrikanten er geen fan van zijn. Over het algemeen is er echter niet meteen iets om je zorgen over te maken.

Inktpatronen van een huismerk zijn toegestaan

Wettelijk gezien doe je niks mis door te kiezen voor inktpatronen van een huismerk. Die producten mogen op de markt worden gebracht dus het zou te gek voor woorden zijn als je ze niet zou mogen gebruiken. De printerpolitie hoef je dus niet meteen voor je deur te verwachten. Inktpatronen van een huismerk vind je natuurlijk niet zomaar in de supermarkt. Een aantal supermarkten zoals Colruyt hebben een beperkt assortiment, maar het gaat dan meestal enkel om de populairste inktpatronen. Over het algemeen is het eenvoudiger om ze online te bestellen. Het is ook gewoon extra handig als je inktpatronen door de brievenbus komen.

Inktpatronen van een huismerk gebruiken mag dat wel

Trek je niks aan van de afschrikmeldingen

Printerfabrikanten zijn inventief en doen soms het nodige om hun eigen producten te beschermen. Bij de printers van HP en Canon krijg je bijvoorbeeld de melding dat de printer beschadigd kan raken door deze inktpatronen te gebruiken. Daar hoef je je eigenlijk niks van aan te trekken. Het kan zijn dat ze die melding enkel weergeven omdat ze je willen beschermen en zij de kwaliteit niet kunnen garanderen. Het kan ook zijn dat ze het enkel doen om je af te schrikken en toch maar de echte inktpatronen te laten kopen. Hoe dan ook is er niks om je zorgen over te maken en functioneren huismerkinktpatronen uitstekend.

Bij Canon gaat men overigens nog een stapje verder en geeft het controlelampje voortdurend aan dat de inktpatronen niet goed zijn aangebracht. Ook dat mag je gewoon negeren.

Soms even sleutelen aan instellingen

Bij de printers van HP zit er een uniek stukje software, genaamd “Cartridge Protection”. Het zorgt ervoor dat je een originele cartridge niet meer kan gebruiken in een andere printer. HP voorziet dit als een middel om cartridgediefstal tegen te gaan. Het gevolg is echter wel dat hervulde cartridges niet werken. En volgens ons hoef je ook geen schrik te hebben dat inbrekers je cartridges komen stelen. De Nederlandse Consumentenbond noemt het dan ook een van de vele inkttrucs. Hoe dan ook kan je die functionaliteit wel eenvoudig uitschakelen. Moeilijk is dat niet en op het internet vind je gewoon terug hoe je dat moet doen. Om een of andere gekke reden gelooft HP dat dieven dat niet weten. Of zou het toch om een inkttruc gaan?

Garantieproblemen zijn een lachertje

Sommige fabrikanten geven aan dat de garantie vervalt wanneer je andere cartridges gebruikt. Ze kunnen dit uiteraard enkel doen wanneer het om de fabrieksgarantie gaat. Ze kunnen uiteraard niet zomaar aan de wettelijke garantie raken: consumenten hebben altijd recht op een deugdelijk product. Als ondernemer heb je geen recht op de wettelijke garantie, tenzij anders is overeengekomen, maar vaak ook niet op de fabrieksgarantie.

Wel zijn er tal van webwinkels waar je als ondernemer toch gewoon garantie krijgt en waar er geen voorwaarden aan verbonden zijn. Je kan natuurlijk ook de printer als consument kopen en vervolgens aan de zaak doorverkopen. Fabrikanten nemen woorden als huismerk en garantie graag samen in de mond, maar ook hier is er eigenlijk niks om je zorgen over te maken.

Laat meer zien
Back to top button