Vastgoed

5 voordelen van een rentmeester bij verhuur vastgoedinvesteringen

Wanneer je in vastgoed investeert, houd je het graag eenvoudig. Je verhuurt het pand en wanneer de waarde ervan voldoende gestegen is, verkoop je het opnieuw. Hoewel ik het nogal simplistisch benader, is het in de praktijk uiteraard een stuk ingewikkelder. De strenge huurwetgeving, het voortdurend zoeken naar huurders en het uitvoeren van de nodige herstellingen: stuk voor stuk zaken die het beheer van vastgoedinvesteringen wel heel tijdrovend maken. Zeker wanneer je over meerdere panden beschikt, is een rentmeester een valabel alternatief. Want in de praktijk kleven er een aantal voordelen aan de rentmeester.

# 1. Huurinkomsten zonder gedoe

De rentmeester onderhoudt het contact met de huurders, waardoor je niet zelf de communicatie moet voeren. Ook wanneer je op vakantie bent, wordt alles gewoon voor jou geregeld. De rentmeester is voor de huurders het eerste aanspreekpunt en ze betalen het huurgeld ook aan de rentmeester. Die laatste zal het natuurlijk, mits inhouding van de kosten, opnieuw doorstorten. Hierdoor hoef jij niet om te kijken naar huurovereenkomsten en ontvang je gewoon de huurinkomsten waar je recht op hebt.

# 2. Een juridisch expert voor de prijs van een rentmeester

Een rentmeester heeft veel in huis, ook wat juridische kennis betreft. Zo kent de rentmeester natuurlijk alles over het huurrecht, waardoor alles juridisch vlekkeloos verloopt. Zo hoef je achteraf geen problemen te vrezen. En dat alles zonder dat je een dure advocaat moet inschakelen. Dat is ook het geval wanneer je te kampen krijgt met betalingsachterstand. De rentmeester weet als geen ander hoe hij achter je geld aan moet zitten, eventueel via de gerechtelijke weg. Ten slotte is de rentmeester natuurlijk je eerste aanspreekpunt wanneer je met juridische vragen zit, waardoor jij het huisje bij het schuurtje houdt.

# 3. Niet zelf een huurder zoeken

Een rentmeester neemt ook een aantal taken van de vastgoedmakelaar over, zoals het tijdig zoeken naar nieuwe huurders en het screenen van die huurders. Dat laatste is opnieuw niet onbelangrijk om (betaal)problemen te voorkomen. Ook op dat vlak word je dus volledig ontzorgd. Zeker wanneer het vastgoed niet meteen bij de deur is, is het wegvallen van verre verplaatsingen een voordeel.

# 4. Gebouw blijft in goede staat

Een goede screening voorkomt vooral financiële problemen, maar zegt niets over het huishouden van Jan Steen. De syndicus zal dan ook instaan voor de nodige herstellingen en regelt daartoe ook de verrekening van de huurwaarborg. Indien een huurder het daarbij te bont maakt, gaat de rentmeester dan ook achter een schadevergoeding aan. Die proactieve aanpak zorgt ervoor dat je gebouw niet zomaar aftakelt. Vooral indien je studentenkamers verhuurt, waar de slijtage over het algemeen groter is, is het inschakelen van een rentmeester dan ook een goed idee.

# 5. Altijd een aanspreekpunt

Niet iedereen kan zomaar rentmeester worden. Daarvoor moet een rentmeester een grondige vorming ondergaan hebben en aangesloten zijn bij het BIV. Een rentmeester moet daarvoor niet alleen over juridische kennis beschikken, maar is ook op de hoogte van financiële zaken, bouwkundige regels en fiscale aandachtspunten. Omdat een rentmeester zich voortdurend dient bij te scholen, heb je dus altijd een bekwaam aanspreekpunt bij vragen of problemen. Ook wat subsidies betreft, hoef je niets mis te lopen. En uiteraard heb je meteen een raadgever indien je een verdieping op je huis zet. Zo’n bron van kennis en expertise is van goudwaarde voor je vastgoedinvestering. Dat staat zo vast als een huis.

Laat meer zien
Back to top button