Business

4 tips voor een stijlvolle business outfit

Een maatpak en das of mantelpakjes met hakken zijn niet langer een must op de werkvloer. Je persoonlijke stijl is inmiddels ook op kantoor welkom, gelukkig maar. Wel blijft het belangrijk dat je outfit professioneel is en binnen de werkomgeving past. Met onze tips leer je hoe je je professioneel kleedt, maar toch trouw blijft aan je eigen stijl.

Kleding is communicatie

Hoewel het op het werk natuurlijk om je skills moet draaien, mag je het effect van kleding niet onderschatten. Beschouw het als een marketingtool: je uitstraling ondersteunt je boodschap. Kleding is communicatie en kan soms net zoveel impact hebben als je woorden. Een belangrijk element van een powerlook is dat je buitenkant matcht met je binnenkant. Alleen zo zal je je goed voelen in je kleren en dat straal je dan weer uit.

Balans tussen comfortabel en chic

Balans tussen comfortabel en chic

Vooral bij vrouwen zie je vaak op de werkvloer outfits die te comfortabel en casual zijn, of net heel strikt en saai. Vrouwen hebben de neiging zich weg te cijferen of zijn bang voor wat een ander zal denken. Ben je talentvol en ambitieus, dan mag je dat uitstralen. Aandacht besteden aan je look betekent niet dat je intimiderend of een ijdeltuit bent.

Echte fan van casual? Ga dan voor casual chic. Draag bijvoorbeeld een blouse van katoen in plaats van zijde. In plaats van jeans kan je een comfortabele pantalon of flowy rok dragen. Je hoeft je persoonlijkheid niet te verloochenen, maar kies voor elementen die je stijl benadrukken, bijvoorbeeld schoenen of juwelen.

Strak in het pak

Een maatpak is op heel wat plekken niet langer een must, maar het is de laatste jaren weer aan een opmars bezig. Het blijft een statussymbool en is ook een complete look. Een kostuum minder strikt maken, kan door te combineren met sportieve sneakers of door de das weg te laten.

Essentieel is dat een pak goed zit. Ga voor een tijdloos exemplaar in zwart, grijs of blauw. Voor een wat meer casual uitstraling kan je het combineren met een moderne trui of een stijlvolle polo. Ook een nette broek of pantalon in combinatie met een hemd, trui of polo is een geslaagde business outfit. Mannen kunnen met accessoires een persoonlijke toets geven aan een outfit, zoals een mooi horloge, gewaagde schoenen, opvallende sokken of een bijzondere das.

Dresscode

De meeste bedrijven hebben een (ongeschreven) dresscode. Twijfel je over wat kan, volg dan de bedrijfscultuur. In creatieve sectoren zie je vaker meer variatie in stijlen, in een bank of groot kantoor zullen ‘business chic’ outfits prevalent zijn. Kijk tijdens je sollicitatie naar de kleding van de werknemers of vraag naar de dresscode, dat toont betrokkenheid!

Met casual chic en business casual zit je altijd goed. Ga voor deftige outfits die niet te stijf zijn. Het belangrijkste is dat je je goed voelt in je kleren. Stel daarom jezelf ’s ochtends de vraag: wat wil ik vandaag uitstralen? En onthoud: beter underdressed dan overdressed.

Laat meer zien
Back to top button