BusinessLife StyleOndernemenTips

Ergonomisch werken: bureautips voor de ondernemer

Ondernemers die vaak aan hun bureau zitten, denk maar aan een grafisch ontwerper of een copywriter, kunnen maar beter aandacht schenken aan de ergonomie. Een goede houding en goede gewoontes aannemen, is daarbij heel belangrijk. Maar ook het belang van een goed bureau en een goede ergonomische bureaustoel mag niet worden onderschat. We leggen uit waarop je zoal dient te letten.

Ga zorgvuldig op zoek naar een goed bureau

Het begint allemaal bij het kiezen van het juiste bureau. Dat wil zeggen: een bureau kopen dat past bij de werkzaamheden. Daarbij houd je natuurlijk rekening met bijvoorbeeld de lengte van het bureau en het model van het bureau. Een extra ladeblok kan bijvoorbeeld handig zijn. Sommige ondernemers hebben ook graag een extra paneel onder het bureaublad, omdat dit wat extra privacy biedt. En natuurlijk kunnen ook duurzaamheidseisen een rol spelen. Een bureau van FSC-gecertificeerd hout of van gerecyclede materialen behoort bijvoorbeeld tot de mogelijkheden.

Naast deze algemene voorkeuren schenk je aandacht aan de ergonomie en dan kom je al snel uit bij een bureau dat in de hoogte verstelbaar is. Zo kan het bureau optimaal worden afgesteld. Ook een zit-stabureau is een goede keuze, zeker voor ondernemers die erg vaak aan het bureau zitten. Door het staand werken en het zittend werken af te wisselen, neemt het risico op klachten af.

Schenk ook aandacht aan de bureaustoel

Schenk ook aandacht aan de bureaustoel

Niet alleen je bureau zelf speelt een belangrijke rol, maar ook de bureaustoel. Als je alles goed aan jouw lichaam wil kunnen aanpassen, moet je ook een bureaustoel hebben die voldoende afstelmogelijkheden biedt. Tegelijkertijd moet een goede bureaustoel je lichaam op de juiste plaatsen ondersteunen. Veel verkopers geven aan voor welke zitduur de bureaustoel geschikt is, bijvoorbeeld drie uur per dag of zes uur per dag. Dat is een heel goede graadmeter. Weet wel dat je eigen zithouding minstens even belangrijk is. Ga dus niet in je bureaustoel liggen!

Maak gebruik van de juiste accessoires

Een beeldscherm dient op ooghoogte te staan en je dient loodrecht naar het scherm te kijken. Het is handig als je de hoogte van het beeldscherm kan aanpassen. Verder is een ergonomisch toetsenbord, net als een ergonomische muis, aan te raden. Het klopt dat het overstappen naar een ergonomische variant even wennen is, maar onder andere je polsen zullen je er dankbaar voor zijn. Tip: lees ook deze tips van KU Leuven met betrekking tot het gebruik van de computermuis.

Stel alles correct af

Het gaat natuurlijk niet alleen om een goed bureau kopen, maar ook om het correct afstellen van het bureau. Het doel is dat de hoogte van het bureau zo is ingesteld dat de ellebogen op het bureau rusten als je schouders afhangen. Verder dient de hoek van de bovenbenen en onderbenen negentig graden of meer te zijn. Als dit niet lukt, kan een voetsteun worden gebruikt. Alle voorwerpen die je vaak gebruikt, zet je nu binnen handbereik. Dit laatste is meteen ook de reden waarom we een bureau aanraden die voldoende ruim is.

Neem ook onze tips voor een gezonde werkplek door. Daarbij hebben we het niet alleen over comfortabel meubilair, maar bijvoorbeeld ook over de luchtkwaliteit en over gezond eten en drinken.

Laat meer zien
Back to top button