BusinessJuridisch

Betaal je wel of geen belasting over een schadevergoeding?

Als het gaat om het ontvangen van een eventuele stagevergoeding, is het handig om te weten of je hier ook belasting over moet betalen. Wanneer je onverwacht belasting moet betalen kan de eventuele vergoeding, lager uitkomen dan nodig is. Daarom gaan we in deze blog in op het claimen van schadevergoeding, maar ook in op de belasting waar je rekening mee moet houden. 

Inkomstenbelasting over een schadevergoeding

Om te beginnen gaan we het hebben over inkomstenbelasting, aangezien je de schadevergoeding als een soort inkomsten kunt beschouwen. Toch wordt een schadevergoeding niet gezien als zijnde een inkomen. Een schadevergoeding wordt dan ook netto uitgekeerd, waardoor je geen inkomstenbelasting betaald over de schadevergoeding. Doordat de schadevergoeding belasting vrijgesteld is van de inkomstenbelasting, hoef je de schadevergoeding ook niet op te nemen in de aangiften voor inkomstenbelasting.  

Vermogensbelasting over een schadevergoeding 

In tegenstelling tot de inkomstenbelasting, moet je wel vermogensbelasting betalen over een schadevergoeding. Dus de schadevergoeding hoeft niet opgenomen in box 1 van de aangifte maar wel in box 3, box 3 is namelijk de vermogensbelasting. De vermogensbelasting die betaald wordt over een schadevergoeding, is niet puur afhankelijk van de schadevergoeding zelf. Maar door de schadevergoeding gaat wel je totale vermogen omhoog, waardoor er een kans is dat er meer vermogensbelasting betaald moet worden.

Een deel van het vermogen is vrijgesteld van deze vermogensbelasting, anno 2022 bedraagt het heffingsvrije vermogen €50.650,- per belastingbetaler. Wanneer het totaal vermogen onder dit bedrag blijft na de uitkering van een schadevergoeding, hoef je geen vermogensbelasting te betalen. Maar wanneer je boven dit bedrag komt dankzij het krijgen van een schadevergoeding, dan is de schadevergoeding mede de oorzaak dat je vermogensbelasting moet betalen. 

Schadeclaim claimen

Schadeclaim claimen

Een ongeluk zit in een klein hoekje daarom is het handig om hiervoor goed verzekerd te zijn. In geval van bijvoorbeeld letselschade wil je er verzekerd van zijn, dat je letselschade kunt claimen aangezien je voor hoge kosten komt te staan. Bij het letselschade claimen heb je recht op een gratis advocaat, welke jou gaat helpen om te krijgen waar je recht op hebt. De reden voor een gratis advocaat is dat deze vergoed moet worden door de aansprakelijke partij. Zo zijn er speciale letselschadeadvocaten welke precies weten waar je recht op hebt, zodat je niet te kort komt. Een letsel kan je namelijk voor de rest van je leven belemmeren in jouw kunnen, waardoor het ook lastig kan worden om geld te verdienen. Daarom is het belangrijk dat je een gepaste schadevergoeding krijgt. 

Laat meer zien
Back to top button